tisdag 11 december 2018

Börja spara i aktier


Jag får oftare och oftare frågan om hur man gör när man sparar i aktier och hur man kommer igång. 
Jag ångrar bara en enda sak med mitt aktiesparande- att jag inte började tidigare. Om jag hade börjat när jag var 25 år, hade jag utan bekymmer kunna slutat jobba om några år. Ditt kapital kommer växa med tiden, även om börsen svänger upp och ned. Ju tidigare du sätter snöbollen i rullning, desto större hinner den bli! Så: läs detta, börja spara, hellre idag än imorgon! 
Jag tänkte gå igenom det, grundligt, från början och så att du faktiskt kan gå igång direkt efter att ha läst det här inlägget. 




Inlägget innehåller affiliatelänkar
Risk
Avkastningen på den svenska börsen har sedan år 1900 varit nästan 10% per år (6,6 % efter korrigering för inflation)*. Trots detta måste man vara medveten om att en investering i aktier eller fonder innebär en risk för att investeringen förlorar i värde, eftersom börsen kan gå ned. Därför är det viktigt att man man inte investerar sina pengar innan man har en buffert. Hur stor buffert som är lagom beror på hur ens livssituation ser ut, hur man bor, osv. Det viktiga med din buffert, är att du känner dig trygg med den. Pengarna som ligger i bufferten ska ligga på ett sparkonto med insättningsgaranti och bäst möjlig ränta.

ISK eller KF? 
Om du är helt grön på aktier, så är ett ISK (investeringssparkonto) sannolikt det mest optimala, åtminstone till att börja med. I ett ISK behöver du inte deklarera köp och försäljning av aktier, och det betalas ingen kapitalskatt eftersom ett ISK schablonskattas på 0,45% av det totala kapitalet (2018). 
En KF (kapitalförsäkring) är mest fördelaktig om du har utländska aktier, då du kan få tillbaka källskatten som dras från utdelningen på utländska aktier. 

Jag har valt att ha huvudparten av mina investeringar i Avanza, men har även en mindre del i Nordnet, samt Danske Bank. Både Avanza och Nordnet har gratis courtage när du är ny som investerare, för Avanza är det upp till 50 000 kr i samlat sparande, och för Nordnet är gränsen 80 000 kr. Det kan alltså löna sig att ha ett konto i varje bank. I övrigt liknar de två bankerna varandra i upplägg. 

Det första du behöver göra är att öppna ett konto. Gå till Avanzas hemsida och öppna ett gratis konto på 3 minuter. Det enda du behöver är ett BankID. 
  • Det kostar inget att ha själva kontot. 
  • Vanliga fonder har inget courtage, och kostar alltså inget att köpa och sälja. Däremot har de flesta fonder en förvaltningsavgift, som varierar. Det finns även avgiftsfria fonder, till exempel Avanza Zero
  • Tänk på att det ofta är dyrare att handla med utländska aktier. Courtaget är högre, och det tillkommer en kostnad för valutaväxling. Ett bra alternativ till utländska aktier kan vara att köpa en global indexfond tills man har lärt sig lite om hur marknaden fungerar.  
När du har öppnat ett konto, för du över pengar och sedan kan du börja handla. Dröm inte om snabba pengar, de finns endast for extremt få. Investera inte i små, udda bolag, utan håll dig till stora, stabila bolag och låt dem göra jobbet åt dig. 

Riskspridning
Ett bra sätt att uppnå riskspridning när man är helt ny i aktievärlden, är att investera i investmentbolag, till exempel Investor, Kinnevik, Latour och Industrivärlden. Välj flera olika och köp vid olika tillfällen. Du får en bra spridning på portföljen, och till en relativt låg risk. 

Alla kan bli miljonärer på börsen, men det tar tid. Om du sparar 1500 kr i månaden så har du över en miljon efter 22 år (räknat på att börsen i genomsnitt avkastar 8%). 



*Källa: Elroy Dimson, Paul Marsh och Mike Staunton: Credit Suisse Global Investment Returns Sourcebook 2012.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar