lördag 8 december 2018

Ränta-på-ränta och snöbollseffekten




Om man googlar "spara pengar" så får man ungefär 13,3 miljoner träffar, och det finns säkerligen ungefär lika många åsikter om hur man kan eller ska gå tillväga. Jag hävdar att det är relativ enkelt att spara ihop en bra slant om man gör små ändringar i vardagen och låter tiden göra sitt. Tiden är en viktig faktor, eftersom vi har att göra med den så kallade ränta-på-ränta effekten. Den innebär att du får en ökande avkastning på ditt investerade belopp. Hela poängen med ränta-på-ränta effekten är att även ett litet belopp blir till väldigt mycket pengar med tiden. En bra analog är snöbollseffekten. I början händer det väldigt lite, men redan efter 5-10 år ser man en stor effekt. Det handlar alltså om att ha tålamod och låta tiden göra sitt, så finns det god möjlighet att nå sin första miljon. 
Ett snabbt räkneexempel: om man sparar 1500 kr i månaden med en genomsnittlig avkastning på 8%, så har man sin första miljon efter 22 år. 
Även om man inte kan spara så mycket som 1500 kr i månaden, så är det alltid värt att spara. Det förmodligen enklaste sättet att spara och få en rimlig avkastning är att investera i en indexfond utan eller med låg avgift, till exempel Avanza Zero, Nordnets Superfonden Sverige, eller Skandias Sverige Exponering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar