torsdag 10 januari 2019

REITs


REIT (Real Estate Investment Trust) är en bolagsform äger eller finansierar kommersiella fastigheter så som kontorsbyggnader, sjukhus, hotell och varuhuskomplex. De ger småsparare en möjlighet att investera i typer av fastigheter som annars kan vara svåra att komma åt. En REIT kan vara specialiserad i en typ av fastigheter, eller ha en mer diversifierad portfölj. 
Bolagsformen är underlagd en särskild form för beskattning, som i praktiken innebär att de inte betalar någon skatt alls, så länge de delar ut minst 90% av vinsten till ägarna. 
Generellt kan man säga att REITs som grupp är något av den mest högavkastande investeringen på börsen. Många REITs har utdelning varje månad, vilket gör dem attraktiva om man har en investeringsstrategi med fokus på utdelningar, eftersom de ger ett stabilt kassaflöde i portföljen. 
Det finns fyra amerikanska REITs som är så kallade "Dividend Aristocrats", vilket innebär att de har höjt sin utdelning minst 25 år i följd, nämligen:
  • Federal Realty 
  • Realty Income
  • Universal Health Realty Income Trust
  • National Retail Properties
Utöver dessa så finns ytterligare tre REITs (Essex Realty, Tanger Factory Outlets och Urstadt Biddle) som konsekvent har höjt utdelningarna 24 år i sträck. Dessa sju REITs utgör en bra bas om man vill börja investera i amerikanska fastighetsfonder. 



Som med alla investeringar, så är även REITs förbundet med en risk. Den förmodligen största risken som påverkar kursen på REITs är en räntehöjning. Orsakerna är flera, men framför allt så innebär en högre ränta att investerare har möjlighet att placera sina pengar i säkrare investeringar (räntebärande papper, till exempel), och risken förknippad med REITs blir mindre attraktiv vilket gör att investerare "kräver" en högre avkastning när risken stiger.  

REITs är, trots risken, ett bra sätt att diversifiera sin portfölj på. 
Kom ihåg att det är skattemässigt mest fördelaktigt att ha sina REITs i en kapitalförsäkring, då man får tillbaka den utländska källskatten automatiskt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar