fredag 8 februari 2019

Investmentbolag och chokladpraliner

[Inlägget innehåller affiliatelänkar]
För att enkelt förstå hur ett investmentbolag fungerar så brukar jag jämföra det med en Aladdin-ask. Om de enskilda aktierna på börsen är pralinerna, så är investmentbolagen en chokladask med blandade praliner. 
Innehåller affiliatelänkar

Generellt kan man säga att ett investmentbolag ger dig bättre riskspridning än en enskild aktie, men sämre än en fond skulle göra (eftersom en fond oftast innehåller många fler innehav än ett investmentbolag). De flesta investmentbolag har dessutom lägre avgifter än fonder. 
För att klassas som ett investmentbolag, ska det finnas en viss riskspridning och innehaven får inte omsättas obegränsat. Det är också en fördel för ett investmentbolag att dela ut sina inkomna utdelningar, då de annars skulle skatta för dem. Detta kommer dig som ägare tillgodo.

En annan fördel med investmentbolag är att många äger onoterade bolag som annars kan vara svåra för privatinvesterare att komma åt på börsen. 
Avkastningsmässigt så har investmentbolagen utklassat stockholmsbörsens OMX30, vilket är en bra anledning att välja att investera åtminstone en del av sina pengar här. 
Avanza har en överskådlig lista över svenska och utländska investmentbolag, och liknande finns även hos Nordnet. 


Premie och substansrabatt

Värdet av ett investmentbolag kallas substansvärde. Det säger alltså något om hur mycket en aktie i bolaget är värd för oss som investerare. Ofta skiljer sig den aktuella aktiekursen från substansvärdet, och man talar då om premie eller substansrabatt. 
Om bolaget handlas med substansrabatt, så innebär det att det är billigare att köpa en post i investmentbolaget än att köpa varje aktie separat. Det omvända gäller när ett bolag handlas med premie. 
Om du köper ett bolag med substansrabatt får du en gratis "hävstångseffekt" på din aktie, eller sagt med andra ord: du får mer än du betalar för! 

Här kan du se respektive investmentbolags premie respektive substansrabatt. 


Är investmentbolag en investering för alla? 

Det korta svaret är "ja!". Investmentbolagens affärsidé är att äga andra bolag och att förvalta sitt innehav på bästa sätt för ägarna och den stora fördelen med att äga ett eller flera investmentbolag är att några av finansvärldens med kvalificerade investorer "gör jobbet" åt dig. Investor, Kinnevik, Industrivärlden, Öresund och de andra investmentbolagen har extremt erfarna förvaltare, som så att säga "plockar ut pralinerna" åt dig. Fördelen är att du får en bra diversifiering och en god riskspridning. 
För en god ordnings skull ska nämnas att svenska investmentbolag bör ligga i din ISK. Om du är osäker på vilken kontoform som är lämplig, så har jag skrivit ett inlägg om det här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar