måndag 18 mars 2019

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson är en klar favorit i min portfölj! 
De består av över 250 bolag i 57 länder och har över 114 000 medarbetare vilket gör dem till ett av världens största bolag inom healthcare. Johnson & Johnson tillverkar bland annat receptpliktiga och receptfria läkemedel, medicinsk utrustning och hudvårdsprodukter. Koncernen består av tre divisioner: Consumer Health Care, Pharmaceuticals och Medical Devices & Diagnostics. 

Johnson and Johnson kvalificerar för att få kalla sig Dividend King, som är en titel som bolag erhåller när de har höjt utdelningen minst 50 år i rad. 
Analytiker menar att man kan förvänta en något mindre tillväxt i bolaget under 2019 jämfört med 2018. Detta beror på flera faktorer; dels på skandalen som med asbest i babypuder, men även på att flera läkemedelspatent löper ut, vilket gör dem mer konkurrensutsatta. 
Bolaget har utdelning fyra gånger per år, vilket gör att man får ett fint kassaflöde över året. Utdelningsmånaderna är:
  • Mars
  • Juni
  • September
  • December


X-dagen, alltså den sista dagen för att köpa aktier för att få ta del av utdelningen infaller en månad innan ovanstående. 
Den årliga direktavkastningen är 2,62%, och eftersom bolaget handlas i USD, så påverkas summan du får, av den aktuella dollarkursen.
Jag tror absolut på bolaget, som hela tiden gör stora satsningar inom t.ex. läkemedel. I dagsläget äger jag endast 4 st. aktier, och de gav mig drygt 33,50 kr i utdelning i mars, men planen är att öka regelbundet till åtminstone 100 aktier. 
Länk till Johnson & Johnson hos Avanza

tisdag 12 mars 2019

Investera i återvinning!

[Inlägget innehåller affiliatelänkar]
I det här inlägget gör jag en lite djupare analys av Tomra, ett bolag som utvecklar lösningar för återvinning. Mest kända är de kanske för sina pantmaskiner. Kolla nästa gång du pantar burkar i affären!

Tomra, som är noterade på Oslobörsen startades 1972 av bröderna Tore och Petter Planke när en livsmedelsbutik behövde ett system som kunde återvinna tomflaskor. Idag är Tomra överlägset världsledande inom flera olika system för återvinning, och bolaget har idag över 75 000 pantsystem installerade på över 40 marknader, och antalet återvunna burkar och flaskor uppgår till över 35 miljarder per år.
I slutet på februari kom Tomras kvartalsrapport, och i den ser man att både omsättning och vinst steg i fjärde kvartalet, jämfört med Q4 2017. Bolaget höjer också utdelningen till 2,50 NOK per aktie, och ger även en extrautdelning på 2,00 NOK per aktie. Länk till presentationen av Q4-rapporten hittar du här



Investmentbolaget Latour gick 2011 in som ägare i Tomra och äger idag strax under 30% av bolaget. I Norden är det ganska självklart att återvinna tomglas och burkar, men så ser det inte ut i resten av världen. Tomras tillväxt mål är 8-10% årligen, och då tillväxtmöjligheterna är stora och konkurrensen är förhållandevis liten konkurrens så borde detta inte vara omöjligt att uppnå. 
I dagsläget är Tomras globala marknadsandel på pantmaskiner ca 75 %. Många länder som vi annars jämför oss med, till exempel Australien, har inte infört pantsystem än, och för några veckor sedan så meddelade den Indiska delstaten Gujarat, som har ca 70 miljoner invånare, att de kommer införa pantsystem. 
Värderingen på Tomra är hög, och den handlas till ett P/E-tal på 46, men kvalitetsbolag är sällan billiga. Tomras återvinningssytem är relativt konjunkturokänsligt, och den goda och relativt ocykliska tillväxtpotentialen kan motivera den höga värderingen. 
För ordningens skull ska nämnas att det är mest fördelaktigt att äga Tomra i en KF. 
Länk till Tomra hos Avanza.
Disclaimer: jag äger aktier i Tomra.