måndag 17 december 2018

Investera eller spekulera?


Låt mig säga det direkt: att tjäna pengar på aktieinvesteringar är inte raketvetenskap. Det som gör att man kommer långt och får framgång är att man använder sitt sunda förnuft, slutar drömma om snabba pengar och har en god portion is i magen. 


Inlägget innehåller affiliatelänkar. 

Att ha sunt förnuft kommer hjälpa dig att undvika de största landminorna på börsen. Undvik branscher du inte förstår dig på och branscher med väldigt hög risk. Överskatta inte din förmåga att slå index, eller att kunna förutsäga börsen och göra "stock picking" där du förväntar ett resultat som är högre än de rutinerade investerarna i branschen. Lägg hellre dina pengar på stabila investmentbolag eller breda indexfonder med låg förvaltningsavgift.

Faktum är att det är en extremt liten del av oss privatinvestorer som slår index flera år i rad. Tyvärr är det många småsparare som inte insett att de inte kommer i närheten av till exempel Wallenberg-sfären som administrerar Investor när det kommer till att placera pengar. 

Man ska vara försiktig med att generalisera, men det finns en tydlig könsskillnad mellan män och kvinnor. Män har ett avsevärt bättre självförtroende när det kommer till förmågan att investera, men faktum är att till exempel denna studie från Fidelity Investments visade att kvinnor har i genomsnitt 0.4% högre avkastning än män. Skillnaden kan tyckas liten, men den har stor betydelse över tid. 




Studier har även visat att män är långt mer riskvilliga än kvinnor när det kommer till sparande. Det avspeglar sig även i ägandet av "förhoppningsbolag", där män utgör största delen av investerarna.



Mitt råd kommer är att du ska undvika hög risk i portföljen. Du kommer ändå alltid ha ett visst mått av risk i portföljen, till exempel politisk risk. Eftersom jag tycker att den politiska risken är lättast att bedöma i Sverige, så har min portfölj en kraftig övervikt på svenska bolag. 

Så, sluta spekulera och börja investera (som en kvinna) istället! 

Referenser 


  • Johan Wahlström och Waad Mardini, Södertörns Högskola, 2014. Hur skiljer sig investeringsbeteendet mellan män och kvinnor: en kvantitativ jämförande studie om skillnader i investeringsbeteende mellan män och kvinnor
  • Merrill Lynch, ”Women and Investing: A Behavioral Finance Perspective”
  • Fidelity Research "Who's the Better Investor: Men or Women?
  • Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar